Wil je graag van je overgewicht af maar kun je moeilijk maat houden met koek of chocola? Niet gek want suiker heeft een enorm verslavend effect. Of eet je uit verveling, stress, voor de gezelligheid of omdat je baalt vandie extra kilo's? Ik heb door mijn ruime ervaring de groep mensen (vooral vrouwen) die worstelen met dit soort problemen enorm zien groeen.
Niets om je voor te schamen en reden om dit probleem met twee handen aan te pakken!
In mijn persoonlijke begeleiding in mijn praktijk besteed ik hier ruimschoots aandacht aan. Emotie-eten is een probleem wat ik heel vaak in mijn praktijk tegenkom. Vooral vrouwen zijn hier gevoelig voor. Je voelt je eenzaam, verdrietig, moe of niet gelukkig en grijpt naar een zak chips, chocola of koek en je kunt niet stoppen Heel vervelend want ik hoef niet uit te leggen dat dit overgewicht in de hand werk......vaak voel je je na zo'n eetbui nog ellendiger wat weer kan leiden tot nog meer eten. Eten als troost werkt namelijk maar heel even; je kunt een gelukzalig moment beleven als je dat lekkere stuk chocola in je mond stopt en even alle nare gevoelens laat wegsmelten. Probleem is dat je moet blijven dooreten om dat gevoel vast te houden...
Emotie-eten ontstaat op een bepaald moment in je leven of sluipt er langzaam in. Denk aan het snoepje wat je van je moeder kreeg als kind viel en een zere plek had. In dit voorbeeld wordt eigenlijk de kiem gelegd dat nare gevoelens (verdriet) wordt verminders of opgelost met zoetigheid (snoepje). Punt is dat het eenmaal als volwassene niet meer bij 1 snoepje laat maar dat er soms hele verpakkingen doorheen gaan plus het feit dat emotie-eten te maken heeft met een bepaald gevoel of onrust in je lijf en dat het eten een tijdelijke pleister op de wond is. Het goede nieuws is dat hier vanaf te komen is met de juiste begeleiding en inzet. In mijn praktijk geef ik je de juiste begeleiding om met dit gedrag af te rekenen!
zoetverslaving
Suiker en zoetigheid heeft een enorm verslavend effect. Als je begint met een suikerrijk ontbijt heb je grote kans dat je lichaam de verdere dag ook om suiker blijft vragen. Als je suiker eet schiet je bloedsuikerspiegel omhoog en maakt je alvleesklier insuline aan. Maar als je went aan veel zoetigheid maakt je alvlessklier overuren en dat is gewoon echt niet goed voor je lijf. Bovendien vliegen de kilo's er op een gegeven moment aan als je steeds toegeeft aan je zoetbehoefte.
Het kenmerk van een suikerverslaving is dat je steeds weer behoefte hebt aan zoetigheid en dat je geen maat kunt houden. Dus niet 1 stukje chocola maar een hele reep en in plaats van dat ene koekje wat je van plan was te nemen eet je het halve of hele pak leeg. Dit onbeheersbare gedrag is iets waar veel mensen zich enorm voor schamen. En dat is beslist NIET nodig!
Je bent echt 1 van de vele die hiermee te maken heeft. Vergelijk het met iedere andere verslaving. Als je rookt en je wilt stoppen kun je ook niet zeggen: ik neem 1 sigaret, dat worden er twee, drie en ach dan maakt die vierde ook niet zoveel meer uit. Zo werkt het ook met voeding, in zo goed als alle producten zit suiker of een afgeleide vorm ervan verwerkt. Kijk de etiketten maar eens na. Alles wat op -ose eindigt is een vorm van suiker. En de voedingsmiddelen industrie is erop gericht om ons, consumenten, de hele dag door te laten eten. En dat lukt aardig! Vooral de combinatie vet en suiker, of vet, suiker en zout werkt enorm verslavend.
Hoe kom je ervan af?
In mijn praktijk bied ik je gerichte oplossingen om voor eens en altijd af te rekenen met dit ongewenste gedrag.
Voor vragen hierover kun je me bellen of mailen via het contact formulier.
meer informatie